Rotterdamse humor uit de oude doos

De tand des tijds krijgt maar geen vat op Toen was geluk heel gewoon, de KRO-comedyserie over een Rotterdamse echtpaar (Jaap en Nel Kooiman) en hun bovenbuurman (Siem Stokvis) uit de roerigste jaren van de vorige eeuw. Kneuterig, zouteloos, gedateerd?

Dat zal allemaal best, maar de kijkers krijgen er maar geen genoeg van, dus gaat vanavond gewoon het vijftiende seizoen van start.

Piratenzender
Gerard Cox (68), Joke Bruijs (56) en Sjoerd Pleijsier (54) trekken de kar nog steeds. We schrijven het jaar 1972. Veronica is nog een piratenzender, het homohuwelijk ondenkbaar, Vietnam in oorlog, bruin en oranje de modekleuren en aan Zuid-Afrikaanse sinaasappels kleeft bloed.

Feiten uit de rijke historie van de serie:

Toen was geluk heel gewoon is, net als The Flintstones, gebaseerd op de Amerikaanse sitcom The honeymooners en zou in de bewerking van Gerard Cox en Sjoerd Pleijsier eerst Zo zijn we niet getrouwd gaan heten.

• In 1999 wint het programma de prijs van de kijker, de Gouden TelevizierRing.

• Talloze BN-ers hebben een gastrol gespeeld, onder wie Jos Brink, Koos Postema, Daphne Bunskoek en Maarten Spanjer. In deze aflevering maakt een bekende Rotterdammer zijn opwachting, André van Duin.

• De titelregel stamt uit het nostalgische liedje 1948 van Kees van Kooten en Wim de Bie, op muziek van Gilbert O’Sullivan, dat begint met de zin: ‘Buiten waait de wind om het huis’.

• In 2003 en 2004 wil de KRO een punt achter Toen was geluk heel gewoon zetten omdat het uit de tijd zou zijn. Door protesten van kijkers en castleden komt de omroep hiervan terug.

Reageren