Rudolph's Bakery

Rudolph zet streekgerechten op voetstuk

24kitchen - maandag 6 september om 15:00

Rudolph van Veen neemt deze zomer het woord 'bakfiets' letterlijk en gaat op reis naar collega's in alle provincies. Samen bakken ze lokale lekkernijen. Hij begint in Friesland, waar hij suikerkoek en oranjekoek bakt.
"Het voelde als een soort zomerstage bij collega's", legt Rudolph van Veen uit. De meesterkok en -patissier deed voor Rudolph's bakery: De bakfiets alle twaalf provincies aan om te kijken hoe lokale bakkers hun streekspecialiteiten bereiden. “Het leek mij al lang leuk om het gegeven 'bakfiets’ letterlijk te nemen: een fiets waarop je kunt bakken. Ik ben deze zomer daarom met zo'n fiets op visite gegaan bij collega's om hun het hemd van het lijf te vragen over hun streekgebonden lekkernijen.” Het resultaat: een extra schijnwerper op plaatselijke baksels die inmiddels ook landelijk bekend zijn, zoals het Friese suikerbrood en het Brabantse worstenbroodje, én een voorstelrondje langs buiten de regio (nog) onbekende lekkernijen, zoals de Friese oranjekoek.

Gesmuld

Ook maakt hij kennis met de Drentse Zuidlaarderbol. “Het is leuk dat ik die producten op een voetstuk mag zetten", zegt Rudolph. “En ik hoop dat mensen ernaar op zoek gaan als ze in die streek zijn. Verder zijn de recepten simpel en waren de bakkers zo vriendelijk om ze op de website te delen. Kijkers kunnen er dus thuis mee aan de slag.” Rudolph heeft in ieder geval uitgebreid gesmuld in het programma, en daarom was die bakfiets ook voor de gezondheid een goed idee. "Het was mijn vervoermiddel. Dat kwam goed uit, want ik heb veel mogen proeven bij mijn collega's. Dan kan zo'n stukje fietsen geen kwaad!”

Meer over