Runaway Jury

John Cusack bespeelt iedereen in Runaway Jury

NET 5 - vrijdag 12 januari om 22:50

© Monarchy Enterprises
Na de moord op haar man klaagt een weduwe in Runaway Jury de fabrikant van het moordwapen aan.

Een doorgedraaide man schiet elf ex-collega’s dood, waarna hij zelfmoord pleegt. De weduwe van een van de slachtoffers klaagt de wapenindustrie aan.

Runaway Jury

Het idee van Celeste Wood (Joanna Going) is simpel: als de dader het wapen nooit had kunnen kopen, had haar Jacob nu nog geleefd. Samen met advocaat Wendel Rohr (Dustin Hoffman) maakt ze die zaak aanhangig.

Runaway Jury richt zich niet op de gedaagde en het slachtoffer, maar op het juryproces. Juryconsultant Rankin Fitch (Gene Hackman) werkt voor de wapenindustrie en stelt de twaalfkoppige jury voor het proces samen.

Maar liefst elf van de twaalf juryleden zijn de wapenfabrikant gunstig gestemd. Kat in het bakkie voor Fitch en de zijnen zou je dus zeggen. Probleempje: dat twaalfde jurylid.

Nicholas Easter (John Cusack) zorgt met zijn dwarse gedrag voor bossen grijze haren bij Fitch. Het lijkt erop dat hij een spelletje speelt. Lukt het hem om zijn collega-juryleden mee te krijgen?

Dustin Hoffman en Gene Hackman

Runaway Jury is de eerste film waarin Gene Hackman en Dustin Hoffman samen te zien zijn. De twee kennen elkaar al jaren: sinds 1956 zijn ze bevriend.

Ze volgden samen acteerlessen bij het Pasadena Playhouse. Hackman en Hoffman waren niet bepaald de besten van de klas.

Hun medestudenten verkozen Hoffman en Hackman tot ‘Least likely to succeed’. Van alle leerlingen hadden zij dus volgens hun klasgenoten de minste kans om het te maken als acteur.

In de praktijk liep het net even anders. Het tweetal is samen goed voor vier Oscars en nog eens acht nominaties.

Meer over