Sander en de kloof

Sander Schimmelpenninck onderzoekt relatie geld en gezondheid

NPO 3 - donderdag 17 februari om 20:58

© VPRO
Gezondheid is het mooiste bezit, maar wie geld heeft kan er langer van genieten. In Nederland worden rijken gemiddeld zeven jaar ouder dan minder gefortuneerden. Sander Schimmelpenninck onderzoekt in deze aflevering van Sander en de Kloof het systeem hierachter.

De voorlaatste Sander en de Kloof draait om gezondheid. In Nederland is iedereen verzekerd van zorg, maar voor wie geld heeft gaan ook in ziekenhuizen meer deuren open. Bijvoorbeeld in dure privéklinieken zonder lange wachtlijsten. Uit onderzoek blijkt dat gefortuneerde Nederlanders gemiddeld zeven jaar ouder worden dan mensen die het minder breed hebben. Maar hoe kan dat? Sander Schimmelpenninck bekijkt de systemen die deze kansenongelijkheid in stand houden en laat zien hoe de zorg beter kan.

Sander Schimmelpenninck

Schimmelpenninck komt zelf uit een vermogend nest. Juist daarom vindt hij dat hij verantwoordelijkheid moet nemen om de kloof tussen arm en rijk te dichten: “Het is niet eerlijk. Ik erger me aan mensen uit mijn eigen klasse, ik ben een idealist die tegen mijn eigen belang in gaat.”

Meer over