Saving Mr. Banks

Tom Hanks als Walt Disney in Saving Mr. Banks

BBC 1 - dinsdag 21 december om 15:45

Twintig jaar heeft het geduurd voordat Walt Disney de schrijfster van Mary Poppins zover kreeg het te mogen verfilmen.

De dochters van Walt Disney (Tom Hanks) zijn gek op Mary Poppins. Ze vragen aan Walt, sterker nog, ze sméken hem het boek van schrijfster P.L. Travers (gespeeld door Emma Thompson) te verfilmen. Hij belooft zijn dochters plechtig het boek te verfilmen.

Saving Mr.Banks

Walt Disney is gewend veel voor elkaar te krijgen, maar het verfilmen van dit boek gaat niet zonder slag of stoot. Travers is namelijk niet van plan de filmrechten aan Disney te verkopen. 

Zij denkt dat Disney haar boek niet juist zal behandelen. Ze weigert haar levenswerk voor een paar centen te grabbel te gooien.

In Saving Mr. Banks zien we hoe Walt probeert duidelijk te maken dat hij toch echt het beste voorheeft met Mary Poppins. Het heeft dan wel wat jaartjes gekost, uiteindelijk gaat Travers overstag.

Walt Disney

Iedereen in Walt Disneys omgeving wist dat hij nogal veel rookte. Voor de buitenwereld probeerde hij dit altijd verborgen te houden.

Hij was bang dat hij het familievriendelijke imago van zijn bedrijf hiermee zou beschadigen. Walt Disney stierf in 1966 aan de gevolgen van longkanker.

Tom Hanks wilde Disney zo natuurgetrouw spelen, dus vond dat hij hem rokend moest portretteren. Maar toen Saving Mr. Banks werd gefilmd, vond de Disneystudio dit geen goed idee.

Als compromis zien we Hanks als Disney een keer kuchen en een keer een sigaret uittrappen.

Meer over