Saving Private Ryan

Tom Hanks moet Matt Damon zien te redden in oorlogsfilm Saving Private Ryan

CANV - vrijdag 14 juni om 21:30

© DreamWorks SKG
Een groep soldaten gaat tijdens de Tweede Wereldoorlog achter vijandelijke linies op zoek naar soldaat Ryan. Hun doel in Saving Private Ryan: zorgen dat hij veilig thuiskomt.

De Tweede Wereldoorlog hakt er flink in bij de familie Ryan. Het leger heeft Margaret Ryan al drie keer moeten vertellen dat een van haar zoons is gesneuveld.

Saving Private Ryan

Als de opperbevelhebber van het Amerikaanse leger hoort dat er nog een vierde Ryan-broer is, neemt hij een bijzonder besluit. Het leger zal er alles aan doen om deze soldaat Ryan (Matt Damon) veilig thuis te krijgen. Zo hoeft moeder Ryan niet nog een zoon te begraven. Dat de thuiskomst van een verloren zoon ook goede publiciteit voor het leger oplevert, is mooi meegenomen.

Kapitein Miller (Tom Hanks) geeft in Saving Private Ryan leiding aan de eenheid die Ryan op moet sporen en thuis moet brengen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan: niemand weet waar Ryan precies is. De kans is groot dat hij achter vijandelijke linies gevangenzit.

Matt Damon

Voor de rol van soldaat Ryan was regisseur Steven Spielberg op zoek naar een onbekende acteur. Liefst eentje die zomaar je buurjongen zou kunnen zijn. Zo kwam hij uit bij Matt Damon. Toen Spielberg hem castte was Damon nog vrij onbekend. 

Toen Saving Private Ryan verscheen hing de vlag er anders bij. In de tussentijd had Damon een Oscar gewonnen voor zijn rol in Good Will Hunting.

Heftige beelden

Het eerste halfuur van Saving Private Ryan is niet geschikt voor gevoelige kijkers. Het is een documentaireachtig verslag van angstige soldaten die door een regen van vijandelijk vuur proberen aan land te komen op Omaha Beach.

De kogels, gesneuvelde militairen en afgerukte ledematen vliegen je daarbij om de oren. De chaotische slachtpartij op het strand staat nu bekend als een van de meest realistische oorlogsscènes uit de filmgeschiedenis.

Meer over