Scarface

Al Pacino snuift door in Scarface

Veronica - zaterdag 25 december om 22:40

© http://photos.plurimedia.fr/
In 1980 vlucht Tony Montana (Al Pacino) vanuit Cuba naar Miami. Hij stort zich in de onderwereld en groeit uit tot een machtige drugsbaron. Maar dat succes heeft ook een keerzijde.

Scarface is de Cubaan Tony Montana (Al Pacino). Samen met zijn vriend Manny vlucht hij in 1980 vanuit zijn thuisland naar Miami.

Scarface

In Miami komen de vrienden in een vluchtelingenkamp terecht. Wie in zo'n kamp zit, is nog ver verwijderd van de American Dream. Dus ontsnappen Tony en Manny uit het kamp; het is hun enige kans om het te maken in Amerika.

Scarface komt pas echt los wanneer Tony en Manny zich in de onderwereld van feeststad Miami storten. Vooral Tony lijkt geknipt voor de misdaad. Hij klimt dan ook snel op in de drugsbende van Frank Lopez.

Wanneer Lopez het loodje legt, neemt Tony zijn imperium zelfs over. Al die macht, al dat geld en al die drugs zijn niet per se goed voor Tony: hij wordt helemaal paranoïde.

Klassieker

Toen Scarface in 1983 uitkwam, kreeg regisseur Brian De Palma nogal wat kritiek. Zijn film zou geweld en criminaliteit verheerlijken. De Amerikaanse filmkeuring MPAA gaf de film dan ook een X-rating (alleen voor volwassenen).

De Palma ging daartegen in beroep en trommelde een groep experts en narcotica-agenten op. Zij vertelden de MPAA dat Scarface een realistisch beeld van de drugswereld laat zien en dat drugs er in de film niet bepaald goed vanaf komen. Dat hielp: Scarface kreeg alsnog een R-rating (voor kijkers onder 17 jaar alleen onder begeleiding van een volwassene).

Meer over