Schneider vs. Bax

Alex van Warmerdam en de huurmoordenaar

NPO 3 - zaterdag 15 mei om 00:15

© ©Pief Weyman/pief.ca
Een huurmoordenaar krijgt opdracht een schrijver te vermoorden. Dat klinkt als een simpele klus, maar dat is dus niet zo.

Huurmoordenaar Schneider (Tom Dewispelaere) krijgt de opdracht om schrijver Bax (Alex van Warmerdam) om te leggen. Schneider heeft eigenlijk geen trek in de klus, maar als hij hoort dat Bax een kindermoordenaar is, neemt hij hem toch aan.

Schneider vs. Bax

Hij reist af naar het vakantiehuisje waar Bax verblijft. Hij hoopt de klus zo snel mogelijk te klaren.

Dat dat nog niet zo eenvoudig wordt, is al snel duidelijk: Bax krijgt onverwacht bezoek van zijn dochter Francisca (Maria Kraakman). En zij is bij lange na niet de enige die Schneider voor de voeten loopt.

Bovendien blijkt Bax in Schneider vs. Bax nou niet bepaald iemand die zich zonder slag of stoot uit laat schakelen.

Alex van Warmerdam

Schneider vs. Bax vertelt dat verhaal met veel schwung en humor. Tel daar de nodige plot­wendingen en onverwachts opduikende personages, de thematiek en de prachtig in beeld gebrachte polder­landschappen en rietkragen bij op en je hebt een bijzonder geslaagde film.

Sterker nog: je zou kunnen opmaken dat regisseur, scenarist en hoofd­rolspeler Alex van Warmerdam (Borgman) een nieuw genre heeft geschapen binnen de Nederlandse film: de polderwestern.

Meer over