Secret in Their Eyes

Chiwetel Ejiofor en de onopgeloste moord in Secret in Their Eyes

Viaplay TV - dinsdag 10 oktober om 20:30

© Universal Pictures
Hoewel hij al jaren gestopt is, kan voormalig FBI-agent Ray Kasten in Secret in Their Eyes één zaak maar niet loslaten: de nooit opgeloste moord op de dochter van een collega, dertien jaar geleden. Vindt hij nu bewijs dat naar de dader leidt?

Bij de Academy Awards in 2010 lijkt het in de strijd om de Oscar voor beste buitenlandse film te gaan tussen het Duitse Das weisse Band en het Franse Un prophète.

Secret in Their Eyes

Maar een andere film wint: de Argentijnse thriller El secreto de sus ojos gaat er met de prijs vandoor. De knappe mix tussen misdaad en romantiek met een politieke ondertoon doet het goed bij pers en publiek.

In 2015 verschijnt deze Hollywoodremake. De plaats van handeling is anders, maar het verhaal blijft in grote lijnen hetzelfde: voormalig FBI-agent Ray Kasten (Chiwetel Ejiofor) kan een zaak uit het verleden maar niet loslaten. Het gaat om de onopgeloste moord op de dochter van zijn collega Jessica Cobb (Julia Roberts). 

Secret in Their Eyes haalt niet het niveau van het origineel, maar het is nog steeds een onderhoudende, knap geacteerde thriller.

9/11

In het Argentijnse origineel onderzoekt de ex-rechercheur een onopgeloste moord uit de jaren 70. Dat waren roerige jaren in Argentinië. President Perón was net overleden. Het leger nam onder aanvoering van generaal Jorge Videla de macht over. Het was het begin van een gruwelijke dictatuur die tot 1983 zou duren.

Voor Secret in Their Eyes verplaatst regisseur Billy Ray het verhaal naar een roerige periode in de Amerikaanse geschiedenis. De moord die Ray Kasten al die jaren achtervolgt, is kort na de aanslagen van 11 september 2001 gepleegd.

Meer over