Selma

Martin Luther King in Alabama

NPO 2 - zaterdag 16 november om 23:35

© Entertainment One Benelux.
Selma vertelt een onvergetelijk waargebeurd verhaal. De film draait om de door Martin Luther King georganiseerde protestmars van Selma, Alabama naar Montgomery, de hoofdstad van die staat.

Selma speelt zich af in 1965, als steeds meer Afro-Amerikanen de straat op gaan om te protesteren tegen de ongelijkheid: ze eisen stemrecht en een einde aande rassensegregatie.

Selma

Veel van die protesten komen ten einde omdat de politie ze hardhandig neerslaat. Daarbij komen regelmatig demonstranten om.

Als Annie Lee Cooper (Oprah Winfrey) zich in de stad Selma in Alabama probeert te registreren als kiezer, wordt ze gearresteerd. Dat is voor dominee Martin Luther King (David Oyelowo) het teken om het niet langer te pikken.

Samen met een aantal medestanders organiseert hij een protestmars van Selma naar Montgomery, de hoofdstad van Alabama. Die protestmars zou een ommekeer betekenen in de Afro-Amerikaanse strijd voor burgerrechten.

#Oscarssowhite

Na de bekendmaking van de Oscarnominaties in 2015 was de kritiek niet van de lucht. Voor de belangrijkste prijzen waren alleen maar witte acteurs, actrices en regisseurs genomineerd. 

Selma, een film over een belangrijke historische gebeurtenis geregisseerd door een zwarte regisseuse en met zwarte acteurs in de belangrijkste rollen, werd vaak genoemd als voorbeeld van een film die genegeerd werd door de Academy.

Meer over