Shazam!

Van puber tot superheld in superheldenfilm Shazam!

Veronica - dinsdag 13 februari om 20:25

© Warner Brothers
Eén woord. Meer heeft Billy in Shazam! niet nodig om van een doodgewone puber in een superheld te veranderen. Maar wat doet hij met die superkrachten?

Als de veertienjarige Billy (Asher Angel) in zijn zoveelste pleeggezin terechtkomt wil hij er zo snel mogelijk weer weg. Totdat er iets volslagen onverwachts gebeurt.

Shazam!

Een mysterieuze tovenaar (Djimon Hounsou) geeft hem speciale krachten. Als Billy het woord ‘Shazam’ zegt, verandert hij in de superheld Shazam (Zachary Levi). Samen met zijn pleegbroer Freddy (Jack Dylan Grazer) – een echte superheldenfan – probeert hij uit te vinden welke superkrachten hij heeft. Ondertussen gaan ze vol overmoed de strijd aan met pestkoppen en andere schurken.

Zo is Shazam!, naar de strips van uitgever DC Comics, meer dan een superheldenfilm, het is een verhaal over een jongen die onvermoede krachten in zichzelf vindt. En een film over opgroeien: Billy mag als Shazam dan wel het lichaam van een volwassen man hebben, hij is nog steeds een jongen van veertien.

Captain Marvel

Shazam is niet de oorspronkelijke naam van dat personage: hij heette eerst Captain Marvel. Omdat concurrent Marvel ook een Captain Marvel in de gelederen had, hernoemde DC Comics hem Shazam. Dat was ook meteen een goede manier om de naam van de concurrent niet meer te hoeven gebruiken.

Shazam! is niet de eerste film over deze superheld: in 1941 verscheen Adventures of Captain Marvel. Dat is ook nog eens de eerste film ooit die gebaseerd is op een comic over een superheld.

Meer over