Shoplifters

Familie is waar je thuis bent, blijkt in het prachtige Shoplifters

CANV - vrijdag 29 september om 23:05

© Le Pacte
Een arm Japans gezin heeft in Shoplifters moeite om rond te komen. Toch is er nog plek voor een extra gezinslid.

Osamu (Lily Franky) woont met zijn gezin – vrouw Nobuyo, zoon Shota en Nobuyo's zus Aki – in het piepkleine appartementje van oma Hatsue (Kirin Kiki).

Shoplifters

De sfeer is gemoedelijk en liefdevol en iedereen draagt een steentje bij. Osamu en Shota doen dat met winkeldiefstal.

Voor het vader-zoonduo is dat ondertussen een tweede natuur geworden. Net als de warmte en vrijgevigheid van het gezin.

Dat laatste wordt duidelijk als Shota en Osamu na een klus een van huis weggelopen meisje tegenkomen. Hoe zwaar ze het ook hebben, een zesde persoon kan er nog wel bij in het krappe huisje.

De komst van de kleine Yuri (Miyu Sasaki) zet ontwikkelingen in gang die de levens van het gezin voorgoed zal veranderen. Regisseur Hirokazu Koreeda maakt van Shoplifters een prachtig, ontroerend portret van een familie waarin de bloedband minder belangrijk is dan de tijd en aandacht die mensen elkaar geven.

Hirokazu Koreeda

Hirokazu Koreeda haalde het idee voor Shoplifters uit het nieuws. Een bericht over families die pensioenbetalingen van hun al lang overleden ouders opstrijken leverde hem de inspiratie voor het verhaal.

Hij deed onderzoek voor het verhaal in weeshuizen. Met resultaat: zijn film won in Cannes de Gouden Palm en werd genomineerd voor de Oscar voor beste buitenlandse film.

Meer over