Sideways

Aan de wijn met Paul Giamatti in tragikomedie Sideways

NET 5 - donderdag 4 januari om 22:11

© 20th Century Fox
In Sideways was gaan twee vrienden met lekker veel wijn de bloemetjes buiten zetten.

Miles (Paul Giamatti) besluit zijn vriend Jack (Thomas Haden Church), die op het punt staat te gaan trouwen, bij wijze van vrijgezellenfeest mee op wijnreis door Californië te nemen.

Sideways

Ze gaan in tijdens het rondreizen hier en daar een wijn­proeverij bezoeken en lekker veel eten. Alleen grijpt Jack de reis in Sideways aan om, voor hij zijn verloofde het jawoord geeft, de bloemetjes nog eens buiten te zetten. De trip verloopt dan ook compleet anders dan gepland, waarbij beide mannen zichzelf flink tegenkomen.

Alexander Payne

Regisseur Alexander Payne weet in dit verhaal over wijn, vriendschap, relaties en levensgeluk de perfecte sfeer van kameraadschap te creëren. Sideways werd genomineerd voor maar liefst vijf Oscars, waaronder die voor beste regie en beste film. Payne ging naar huis met de Oscar voor beste scenario.

Wijntje?

Sideways was niet alleen een succes in de bioscopen. De film had ook impact op de Amerikaanse wijnindustrie.
De verkoop van Pinot Noir, de favoriete wijn van Miles nam na de release met 16 procent toe. Wijnmakers die vooral Merlot maakten, waren waarschijnlijk minder blij: Miles laat meermaals blijken dat hij dat maar bocht vindt.

Kortom: wie Sideways gaat kijken, weet nu welke wijn daar goed bij past.

Meer over