Sint

Huub Stapel duikt op als horrorsint

SBS 9 - zondag 21 november om 23:15

© A-Film
Als het op 5 december volle maan is, herrijst de moordlustige bisschop St. Niklas uit de dood. Dit jaar is het voor het eerst sinds veertig jaar weer volle maan op pakjesavond.

Wat nou als het heerlijk avondje van Sinterkaas een stuk minder heerlijk is? ’s Lands grootste pulpregisseur zoekt het uit in deze horrorkomedie.

Sint

In de middeleeuwen trekt de in ongenade gevallen bisschop Niklas (Huub Stapel) moordend en plunderend door het land. Aan die plundertocht komt een einde als een burgerwacht hem in de kraag vat en vermoordt.

Eigenlijk zijn ze daar net te laat mee: Niklas kan nog een vloek uitspreken. Elk jaar waarin het op 5 december volle maan is, zal Niklas herrijzen om als vanouds dood en verderf te zaaien.

In Sint vallen pakjesavond en volle maan voor het eerst weer samen en warempel: Niklas herrijst uit de dood en slaat aan het moorden.

Frank (Egbert Jan Weeber) ziet de horrorbisschop aan het werk en waarschuwt de politie. Omdat niemand hem wil geloven, gaat Frank dan maar op eigen houtje achter de slechtheiligman aan.

Gelukkig staat hij er niet helemaal alleen voor: Frank krijgt hulp van zijn vriendin Lisa (Caro Lenssen) en de aan lagerwal geraakte agent Goert (Bert Luppes).

Dick Maas

Regisseur Dick Maas keek voor Sint niet op een controverse meer of minder. De filmposter, met daarop nietzogoedheiligman Niklas in vol ornaat, prijkte wekenlang in bushokjes door het hele land.

Veel ouders waren daar niet blij mee: nu moesten ze hun kinderen uitleggen dat Sinterklaas heus niet eng of gevaarlijk was.

Collega-regisseur Johan Nijenhuis deed zijn beklag over de poster in De wereld draait door. Hij diende ook nog een klacht in bij de Reclame Code Commissie, maar tot een verbod kwam het niet.

Meer over