Slumdog Millionaire

Oscarwaardige quizheld in Slumdog Millionaire

Slumdog Millionaire, bekroond met acht Oscars, toont hoe een straatarme jongen meedoet aan Weekend Miljonairs. Hoe kan hij alle vragen goed hebben?

In 2009 was het doorgaans rustige februari een drukke maand in de Nederlandse filmtheaters. De reden? Slumdog Millionaire van Danny Boyle.

Slumdog Millionaire

De Britse regisseur – die eerder verontrustende films als Trainspotting en 28 Days Later maakte – vertelt met Slumdog Millionaire een soort Bollywoodsprookje. Pers en publiek sloten de film massaal in de armen.

Hoofdpersoon in dit visueel sterke en levendig vertelde verhaal is Jamal (Dev Patel), een jongen die als wees is opgegroeid in de sloppenwijken van Mumbai.

Als hij volwassen is, weet Jamal door te dringen tot de finale van de Indiase versie van de televisiequiz Who wants to be a millionaire? 

Het publiek en presentator Prem (Anil Kapoor) gunnen hem alles. De politie is ervan overtuigd dat een arme sloeber als Jamal de quiz alleen kan winnen door vals te spelen. Maar is dat ook zo?

Terwijl hij steeds dichter bij de hoofdprijs komt, toont Boyle stukje bij beetje wat Jamal als kind en tiener heeft moeten doorstaan om hier te komen. Dat resulteert in rauwe, soms vrij gruwelijke scènes, afgewisseld met aangrijpende en hartverwarmende momenten.

Dev Patel

Voor Dev Patel betekende de hoofdrol in Slumdog Millionaire zijn grote doorbraak. De Engelse acteur met Indiase en Keniaanse roots speelde sindsdien in grote als The Beste Exotic Marigold HotelChappieHotel Mumbai en Lion. Voor zijn rol in Lion kreeg hij zelfs een Oscarnominatie.

Over Oscarnominaties gesproken: Slumdog Millionaire deed het in 2009 behoorlijk goed bij de Oscars. De film acht van de tien nominaties. Danny Boyle en zijn cast en crew gingen onder andere naar huis met de beeldjes voor beste scenario, beste regie en beste film.

Meer over:

Reageren