Snowden

Joseph Gordon-Levitt klapt uit de school in biografische film Snowden

Viaplay TV - zondag 14 januari om 23:05

© Independent Films Bv
Is hij een held of juist staatsvijand nummer 1? De meningen over klokkenluider Edward Snowden uit Snowden zijn verdeeld.

Oliver Stone gaat de controverse niet uit de weg, getuige films als Platoon, Born on the 4th of JulyNixon en JFK.

Snowden

Dat maakt hem de ideale regisseur voor een film over Edward Snowden, die in 2013 aan het licht bracht dat de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA op grote schaal burgers bespioneert. Een deel van Amerika beschouwt hem daarom als held, anderen zien in hem staatsvijand nummer 1.

Stone verweeft in Snowden drie verhalen met elkaar. Hij laat zien hoe Edward Snowden (Joseph Gordon-Levitt) tijdens zijn werk voor de NSA ontdekt dat de dienst de privacy en de grondrechten van miljoenen Amerikanen schendt.

Daarnaast heeft hij aandacht voor Snowdens relatie met Lindsay Mills (Shailene Woodley) en voor hoe de klokkenluider met de hulp van twee journalisten zijn ontdekkingen naar buiten brengt. Door de manier waarop Stone die lijnen verbindt is de film soms wat rommelig, maar altijd intrigerend.

Oliver Stone

Voordat hij definitief besloot Snowden te maken, bezocht Oliver Stone Edward Snowden meermaals in Moskou. Pas na de derde ontmoeting begon hij aan het scenario. Stone wilde ten koste van alles voorkomen dat iemand het zou lekken voordat de film af was. Daarom schreef hij het op een computer zonder internetaansluiting. 

Toen de opnames afgerond waren, ging Stone nog een keer op bezoek bij Edward Snowden. Hij liet hem een ruwe montageversie van de film zien.

Meer over