Soldaat van Oranje

Rutger Hauer gaat in het verzet

Viaplay TV - dinsdag 10 mei om 22:30

© redactioneel.s3-eu-west-1.amazonaws.com/images
Soldaat van Oranje is een verfilming van het boek dat verzetsheld Erik Hazelhoff Roelfzema over zijn tijd in het verzet schreef.

Met een budget van vijf miljoen gulden was Soldaat van Oranje op dat moment de duurste Nederlandse film ooit. De film van Paul Verhoeven vertelt het jongensboekachtige verhaal van negen Leidse studenten vanaf 1938, gebaseerd op het boek dat Erik Hazelhoff Roelfzema over zijn tijd in het verzet schreef.

Soldaat van Oranje

Dat verhaal wordt naarmate de Tweede Wereldoorlog nadert steeds grimmiger. Een aantal van de negen gaat in het verzet en een, die een Duitse moeder heeft, neemt dienst in het Duitse leger.

Hoofdpersoon Erik Lanshof (Rutger Hauer) komt in Engeland terecht en wordt adjudant van koningin Wilhelmina.

Hoewel de film met gemengde gevoelens werd ontvangen – vooral voormalige verzetskranten als Het Parool en Trouw waren negatief – werd Soldaat van Oranje de best bezochte film van 1977. Daarnaast lanceerde de film de internationale carrières van Verhoeven, Hauer en Jeroen Krabbé.

Paul Verhoeven

Eigenlijk had Paul Verhoeven een andere acteur op het oog voor de hoofdrol in Soldaat van Oranje. Hij had in Floris en Turks fruit al met Rutger Hauer samengewerkt en dacht dat de acteur niet geschikt zou om Erik Lanshof te spelen. 

De regisseur dacht aan Derek de Lint. De Lint deed meermaals auditie voor de rol, maar Verhoeven was steeds net niet tevreden.

Uiteindelijk gaf hij Rutger Hauer toch een kans. Zijn auditie was zo goed dat hij de rol meteen kreeg.

Meer over