Some Like It Hot

Comedyklassieker Some Like It Hot met glansrol Marilyn Monroe

CANV - vrijdag 20 augustus om 21:30

© http://www.ceskatelevize.cz/press/
Twee muzikanten zijn op de vlucht voor een stel criminelen. Ze vermommen zich als vrouw en sluiten zich aan bij een rondreizende band.

Chicago, 1929. Gangsters als Al Capone maken de dienst uit in de stad. Dat merken ook contrabassist Jerry (Jack Lemmon) en saxofonist Joe (Tony Curtis). Door een typisch gevalletje 'op het verkeerde moment op de verkeerde plaats' raken ze in problemen met een maffiabaas. In Chicago zijn ze niet meer veilig. Ze moeten de stad dus uit, maar hoe en waarheen? Het antwoord komt in Some Like It Hot in de gedaante van Sugar Jane Kowalczyk (Marilyn Monroe).

Vermomming

Deze oogverblindend mooie zangeres is lid van een rondreizende band die op zoek is naar blazers en een bassist. Ze vertrekken binnenkort per trein naar Florida. Ideaal voor de vluchtende Joe en Jerry dus. Probleempje: de band bestaat volledig uit vrouwen. Om toch met hen mee te kunnen, vermommen de heren zich als vrouwen. Als Josephine en Daphne sluiten ze zich aan bij Sugar Jane en de andere dames. Op papier is dat hartstikke leuk en het het begin gaat het eigenlijk ook allemaal prima. Het wordt in Some Like It Hot ingewikkeld als Jerry en Joe gevoelens krijgen voor de meiden in de band. En dan heeft Daphne (Jerry dus) in Florida ook nog eens een hitsige, trouwlustige rijkaard achter zich aan.

Billy Wilder

Bij de eerste testvoorstellingen van Some Like It Hot was het publiek niet bepaald positief. Medewerkers van de filmstudio drongen er bij regisseur Billy Wilder op aan om de film aan te passen. Wilder wilde daar niet aan. Zijn redenatie: "Dit is een erg grappige film. Misschien is dit gewoon de verkeerde buurt om hem in te vertonen. Hoe dan ook: ik raak niet in paniek door een slechte recensie." De regisseur kreeg gelijk. Bij de volgende testvoorstelling, in Los Angeles deze keer, was het publiek laaiend enthousiast. Some Like It Hot werd een absolute klassieker. De film staat nog steeds bekend als een van de beste komedies aller tijden.

Meer over