Sophie's Choice

Gruwelijk geheim komen aan het licht in Sophie’s Choice

Ons - woensdag 29 november om 21:00

© Polygram Films
Meryl Streep speelt in Sophie’s Choice een getraumatiseerd slachtoffer van de Holocaust. Ze overleefde de oorlog, maar draagt een gruwelijk geheim met zich mee.

De jonge Stingo (Peter MacNicol) trekt in de zomer van 1947 naar New York om het daar te maken als schrijver.

Sophie’s Choice

In het flatgebouw waar hij woont, maakt hij kennis met zijn mooie, mysterieuze buurvrouw Sophie (Meryl Streep).

Zij is een Poolse immigrant die een gepassioneerde verhouding heeft met Nathan (Kevin Kline), een Joodse bohemien die aan heftige stemmingswisselingen lijdt.

Stukje bij beetje vertelt Sophie aan Stingo haar levensgeschiedenis en het verschrikkelijke geheim uit de Tweede Wereldoorlog dat ze met zich meedraagt.

Sophie’s Choice is een prachtige film naar de gelijknamige roman van William Styron. Ondanks sfeervolle beelden en goed spel van haar tegenspelers is dit helemaal Streeps film. Het is mogelijk de allerbeste rol uit haar indrukwekkende carrière.

Meryl Streep

Meryl Streep moest voor Sophie’s Choice een snelcursus Pools volgen. Dat was geen onverdeeld succes.

Critici vonden haar dialogen een mengelmoes van Duits, Pools en Engels. Dat ging gelukkig niet ten koste van haar acteerprestaties. Streep won voor haar hoofdrol in de film een Oscar.

Rudolf Höss

Sophie’s Choice bestaat van begin tot eind uit fictieve personages. Er is echter één persoon in de film die echt bestaan heeft. Dat is Rudolf Höss. Hij was tijdens de Tweede Wereldoorlog commandant in concentratiekamp Auschwitz.

Meer over