Space Cowboys

Clint Eastwood als hoogbejaarde astronaut in Space Cowboys

Paramount - dinsdag 2 april om 20:30

© Warner Bros.
In Space Cowboys gaan vier luchtmachtpiloten op leeftijd de ruimte in om een oude satelliet te repareren.

Eind jaren 50 staan vier jonge piloten klaar om in een raket te stappen en de eerste mensen in de ruimte te worden. Op het laatste moment schiet NASA niet hen, maar een chimpansee de ruimte in.

Space Cowboys

Dik veertig jaar later krijgt Frank Corvin (Clint Eastwood) alsnog een kans om de ruimte in te gaan. Een oude Russische satelliet heeft het begeven en alleen Frank weet hoe het ding werkt. Frank wil best meewerken, op voorwaarde dat hij met zijn oude team mag werken.

Voor ze ook echt in die raket mogen stappen, moeten Frank, Hawk (Tommy Lee Jones), Jerry (Donald Sutherland) en Tank (James Garner) eerst een astronautentraining doorstaan. Die training is voor jonge astronauten al zwaar en ouderdomskwaaltjes maken het er voor Frank en zijn makkers niet eenvoudiger op.

Clint Eastwood

De kopstukken bij NASA hebben al vrij snel door dat die vier krasse knarren in de ruimte behoorlijk wat publiciteit op kunnen leveren. Dus zitten Frank, Hawk, Tank en Jerry op een dag op de bank bij talkshowhost Jay Leno. Om Space Cowboys te promoten gingen Eastwood, Jones, Garner en Sutherland zelf ook bij Leno langs. 

Je zou het niet verwachten, maar er is inderdaad een bejaarde astronaut geweest. In 1998 ging de 77-jarige John Glenn met de spaceshuttle Discovery de ruimte in.

In 1962 was Glenn al de derde Amerikaan in de ruimte en de eerste die in een baan om de aarde vloog. Space Cowboys was al in de maak voordat bekend werd dat Glenn weer de ruimte in zou gaan.

Meer over