Argo

Ben Affleck maakt een nepfilm in Argo

Paramount - vrijdag 10 maart om 23:10

© Warner Bros.
In Argo bevrijdt Ben Affleck zes gijzelaars uit de Canadese amabassade in Iran. Niet door de superheld uit te hangen, maar door de Iraniërs om de tuin te leiden.

Argo begint op het hoogtepunt van de Iraanse revolutie in 1979. Militanten bestormen de Amerikaanse ambassade in Teheran en gijzelen daar 52 mensen. Tijdens deze aanval slagen zes Amerikanen erin te ontsnappen en onder te duiken in het huis van de Canadese ambassadeur. 

Argo

Het is slechts een kwestie van tijd voordat de woedende demonstranten het zestal ontdekken. Als dat gebeurt, zullen ze het niet overleven.

Zes Amerikanen die overlijden in Iran, dat kan de Amerikaanse overheid niet laten gebeuren. Ze schakelen CIA-agent Tony Mendez in. Zijn opdracht: de zes veilig het land uit zien te krijgen.

Maar hoe doe je dat? Mendez (Ben Affleck) heeft in Argo wel een idee. 

Hij laat de zes zich voordoen als Canadese filmmakers die in Iran op zoek zijn naar geschikte locaties voor de sciencefictionfilm Argo. Om dat verhaal geloofwaardig te maken, zet Mendez een volledige nepfilm op, compleet met productiebedrijf, acteurs en een promotiecampagne.

Gewapend met valse paspoorten vertrekt hij naar Iran om de zes Amerikanen weg te halen uit een land dat uit alle macht probeert hen te vermoorden.

Steven Spielberg

Dat verhaal klinkt behoorlijk ongeloofwaardig, maar het is allemaal echt gebeurd. De echte Mendez zette voor Argo samen met een paar Hollywoodbonzen de nepfilmstudio Studio Six op.

Na de succesvolle reddingsactie in Iran – als dus al bekend is dat het hele verhaal een dekmantel was – sturen tientallen aspirant-filmmakers hun scripts en ideeën op.

Zelfs Steven Spielberg stuurde een script naar Studio Six.

Meer over