Speed

Keane Reeves en Sandra Bullock racen door L.A.

In Speed zijn Sandra Bullock en Keanu Reeves het slachtoffer van een gek die een bom plaatst onder een bus. Gas geven en vooral nooit afremmen is hun opdracht.

Wie aan Keanu Reeves denkt, denkt aan The Matrix en John Wick. Sandra Bullock ken je vooral uit romantische komedies en van haar Oscarwinnende rol in The Blind Side. Hoe anders was dat in 1994, toen nog nauwelijks iemand van deze acteurs had gehoord. Met Speed bracht de Nederlandse regisseur Jan de Bont daar verandering in.

Speed

Speed is een film met een zinderende spanningsboog. Reeves en Bullock belanden in een bus waar een bom onder hangt. Als de bus langzamer gaat rijden dan 80 kilometer per uur, ontploft de bom. De twee kunnen dus niet anders dan gas geven en tegelijkertijd proberen de gek achter deze bom op te sporen.

Terwijl de bom tikt, gaan ook hun harten sneller kloppen. Jack (Reeves) en Annie (Bullock) voelen meer dan opluchting als ze elkaar aan het einde van de film in de armen sluiten.

Plaspauze

Speed was een van de grootste kaskrakers van 1994: hij bracht ruim 350 miljoen dollar op. Niet slecht voor een film met een budget van 30 miljoen.

Een van de producenten van de film zag tijdens de testscreenings van Speed al dat hij goud in handen had. Hoe?

De beste man zag dat mensen die even gingen plassen achteruit de zaal uitliepen. Zo konden ze naar het scherm blijven kijken en hoefden ze zo min mogelijk van de actie te missen.

Meer over: