Spektakel verzekerd met Jaap van Zweden

Mocht deze laatste aflevering van Zomergasten duf en saai worden, dan kan het bijna niet aan de gast liggen. Jaap van Zweden heeft een levensverhaal waar je u tegen zegt. Hij is op zijn zevende al een vioolspelend wonderkind, wint als zestienjarige een belangrijk concours en is als broekie van 19 de jongste concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest ooit.

In 1996 besluit Jaap zijn carrière radicaal om te gooien en dirigent te worden. Aanstichter is componist en dirigent Leonard Bernstein die wel wat ziet in Van Zweden met een stokje. Ook zijn nieuwe carrière verloopt meer dan gladjes. Sinds een jaar is hij onder andere dirigent bij het Dallas Symphony Orchestra.

Beroofd
Privé gaat het minder vlekkeloos. Jaap en zijn vrouw Aaltje worstelen met hun zwaar autistische zoon Benjamin en in 2001 wordt een avondje casino Jaap bijna fataal. Nadat hij samen met een vriend 40.000 gulden heeft gewonnen, wordt hij op weg naar huis overvallen door twee mannen met mitrailleurs. Jaap en zijn vriend weten maar net te ontkomen. Zonder geld en met een doorzeefde auto. Presentatrice Margriet van der Linden heeft genoeg om over te praten.

Reageren