Split

James McAvoy is met veel in Split

Veronica - zaterdag 13 november om 00:30

Casey is in de film Split ontvoerd en ze is vastbesloten te ontsnappen. Maar hoe ontkom je aan je ontvoerder als hij 23 verschillende persoonlijkheden heeft?

Kevin (James McAvoy) lijdt in Split aan een meervoudigepersoonlijkheidsstoornis: in hem huizen maar liefst 23 verschillende persoonlijkheden. En die zijn lang niet allemaal even vredelievend.

Split

Wat heet. Eén van Kevins persoonlijkheden kidnapt in Split drie meisjes. Hij sluit Casey (Anna Taylor-Joy) en haar vriendinnen Claire en Marcia op in een kelder.

Casey is vast van plan te ontsnappen. Daarvoor moet ze Kevin zien te misleiden, maar ze kan er nooit zeker van zijn welke van Kevins 23 persoonlijkheden ze voor zich krijgt.

Het schattige negenjarige meisje Hedwig? De neurotische Dennis? De New Yorkse fashionista Barry? Of toch de strenge Britse Patricia?

En wat gebeurt er als zich in Kevin een sinistere 24e persoonlijkheid openbaart?

M. Night Shyamalan

Met Split maakt regisseur M. Night Shyamalan een glorieuze comeback. Met zijn debuutfilm The Sixth Sense en opvolgers als Unbreakable en Signs groeide hij aan het begin van de 21e eeuw uit tot een Hollywoodkolos.

Na dure flops als The Last Airbender en After Earth was er van die status niet veel meer over. Met Split is de regisseur volgens critici en publiek weer terug op zijn oude niveau.

Het succes van Split (de film kostte zo'n 9 miljoen dollar en bracht ruim 275 miljoen op) kreeg een vervolg. Glass ging op 17 januari 2019 in première.

Meer over