Spoorloos

De uit Argentinië geroofde Ana doet haar verhaal in Spoorloos

NPO 1 - woensdag 1 november om 21:34

© KRO-NCRV
De Argentijnse junta roofde in de jaren 70 baby’s van politieke tegenstanders en stond ze af aan sympathisanten van het regime. De Twentse Ana blijkt zo’n roofbaby te zijn. Ze gaat in deze aflevering van Spoorloos met Derk Bolt naar Zuid-Amerika.

Ana woont in Twente, maar werd geboren in het Argentinië van Jorge Videla. Deze president voerde van 1976 tot 1981 een schrikbewind over zijn land. Onder de slachtoffers van Videla’s militaire dictatuur waren ook moeders van pasgeboren baby’s. Die kinderen pakten de machthebbers soms af, om hen vervolgens af te staan, vaak aan kinderloze sympathisanten van het regime.

Ana in Spoorloos

Ana was een van die baby's. De Twentse stond onder de naam Baby 115 in het dossier, alleen heeft ze dat zelf nooit geweten. Tien jaar geleden kreeg ze een telefoontje uit Buenos Aires, waarin ze hoorde wat haar als baby is overkomen. Jarenlang hield ze haar geheim voor zich, maar nu gaat ze in Spoorloos samen met Derk Bolt toch op reis naar haar geboorteland, om haar verhaal te vertellen.

Wanneer is Spoorloos op televisie?

Spoorloos is sinds 27 september iedere woensdag om 21:30 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO1. Deze aflevering volgt op 1 november 2023.

Meer over