Sporen van slavernij

Dolores Leeuwin zoekt sporen van haar oudgrootmoeder in Sporen van Slavernij

NPO 2 - vrijdag 2 februari om 22:19

© Omroep MAX
In deze laatste aflevering van Sporen van Slavernij zoekt Dolores Leeuwin sporen van haar oudgrootmoeder, die dwangarbeid verrichtte op plantage Jagtlust in Suriname. Met een plengoffer bedankt ze haar voorouders voor hun kracht om door te gaan.

Een van de voorouders van Dolores Leeuwin, die bekend werd als presentator van Het Klokhuis, werkte op de plantage Jagtlust bij Paramaribo in Suriname. De tot slaaf gemaakte arbeiders, onder wie Leeuwins oudgrootmoeder Amba, moesten hier koffie en katoen verbouwen. Amba's zoon Toontje werd de privéslaaf van de eigenaar, de Nederlandse jurist George Barnet Lyon.

Dolores Leeuwin in Sporen van Slavernij

In de laatste aflevering van Sporen van Slavernij onderzoekt Leeuwin in Suriname het verhaal van haar voorouders, die ze met een plengoffer bedankt voor hun kracht om door te gaan. Leeuwin wil ook weten aan wie ze haar Aziatische wortels te danken heeft. Na de afschaffing van de slavernij in 1863 haalden de plantage-eigenaren hun arbeidskrachten voornamelijk uit Brits- en Nederlands-Indië.

Meer over