Spotlight

Michael Keaton en Rachel McAdams speuren naar misbruik in Spotlight

Viaplay TV - dinsdag 2 januari om 20:30

© Entertainment One Benelux
Spotlight vertelt het intrigerende en waargebeurde verhaal van het onderzoeksteam van de regionale krant The Boston Globe. Zij ontdekten grootschalig kindermisbruik in de katholieke kerk. Het drama won in 2016 de Oscar voor Beste Film.

In 1976 wordt priester John Geoghan gearresteerd voor seksueel kindermisbruik. Hij komt snel weer vrij. Ruim 25 jaar later krijgt Spotlight, het team onderzoeksjournalisten van The Boston Globe, lucht van het verhaal. 

Spotlight

Chef Walter Robinson (Michael Keaton) en verslaggevers Sacha Pfeiffer (Rachel McAdams), Michael Rezendes (Mark Ruffalo) en Matt Carroll (Brian d'Arcy James) onderzoeken de zaak. Al snel komen ze erachter dat de waarheid boven tafel krijgen moeilijker is dan ze dachten. Het team ontmoet aan alle kanten tegenwerking.

Het verhaal van Spotlight is waargebeurd. The Boston Globe onderzocht in 2001 diverse kindermisbruikschandalen binnen de katholieke gemeenschap in Massachusetts. De plaatselijke kerkbestuurders verzetten zich tegen de publicatie. Toch kwam de krant in januari 2002 met onthullingen.

Een jaar later ontving The Boston Globe de Pulitzerprijs voor het journalistieke werk. Uiteindelijk leidde het tot meer schandalen in tweehonderd steden over de hele wereld.

Oscars

Het journalistieke onderzoeksdrama werd bekroond met twee Oscars, waaronder die voor beste film. Ook de nominatie voor beste originele scenario werd verzilverd.

Spotlight was genomineerd voor zes Oscars en drie Golden Globes in het jaar 2016. Het is de eerste film sinds The Greatest Show on Earth (1952) die naast de Oscar voor Beste Film slechts één andere Oscar kreeg.

Meer over