Staken op leven en dood

Erik Dijkstra onderzoekt de April-meistakingen van 1943 in nieuwe documentaireserie

NPO 2 - maandag 24 april om 22:18

© BNNVARA
In de nieuwe documentaireserie Staken op Leven en Dood onderzoekt Erik Dijkstra de April-meistakingen van 1943. Een half miljoen Nederlanders deden mee aan dit verzet tegen de Duitse bezetters, dat na de oorlog nooit een herdenking kreeg.

Nadat de Duitse bezetter op 29 april 1943 de gedwongen arbeidsinzet afkondigde, legde het personeel van machinefabriek Stork in Hengelo uit protest het werk neer. De staking verspreidde zich razendsnel door het land. De SS’er Hanns Rauter, die verantwoordelijk was voor vervolging van het verzet in Nederland, besloot hard op te treden.

Erik Dijkstra

Bij de April-meistakingen vielen tweehonderd doden, veel meer dan bij de bekende Februaristaking van 1941. In de driedelige documentaire Staken op Leven en Dood onderzoekt Erik Dijkstra waarom de April-meistakingen zo onbekend zijn gebleven en nooit een officiële herdenking hebben gekregen. In deze eerste aflevering vertelt Foppe de Jong, die destijds dertien was, op aangrijpende wijze over het brute Duitse optreden in Marum.

Meer over