Staken op leven en dood

De heldhaftige Nederlandse stakers geven niet op in Staken op Leven en Dood

NPO 2 - maandag 1 mei om 22:17

© BNNVARA
Ondanks de wrede reactie van de Duitsers op het uitbreken van de April-meistakingen gaan overal in Nederland dappere mannen en vrouwen verder met staken, zo blijkt in deze aflevering van Staken op Leven en Dood. Ook de Limburgse mijndirecteuren zetten hun leven op het spel.

Direct na het uitbreken van de April-meistakingen van 1943 besluit de Duitse bezetter onverbiddelijk op te treden. Overal waar Nederland staakt, voeren de Duitsers standrechtelijke executies uit en worden mensen afgevoerd, kinderen niet uitgezonderd.

Staken op Leven en Dood

In de tweede aflevering van Staken op Leven en Dood vertelt Erik Dijkstra dat desondanks duizenden Nederlanders doorgaan met staken, gedreven door hun geloof of politieke overtuiging. Tweehonderd mensen zouden hun leven verliezen. De stakingen van 1943 hebben niet het beoogde effect, maar worden toch een keerpunt in de bezetting. Duitsland realiseert zich dat de Nederlanders een inlijving als Germaans broedervolk nooit zullen accepteren. En Nederland maakt kennis met het ware, wrede gezicht van de vijand.

Meer over