Star Wars: Episode IV - A New Hope

Star Wars: hoe het allemaal begon

Veronica - zondag 15 mei om 20:00

© Tele/TPS, Tele-Archiv/Polsat/Canal+
Er is oorlog in het universum. De kwaadaardige heerser Darth Vader heeft de macht gegrepen en zichzelf tot keizer uitgeroepen. Maar het verzet in Star Wars Episode IV - A New Hope zaagt aan zijn stoelpoten.

Een van de belangrijkste leiders van de rebellenbeweging is prinses Leia (Carrie Fisher). Zij is op de hoogte van een onzalig plan van de keizer. Die wil een planetenvernietigend ruimtestation bouwen. Leia legt de hand op de bouwplannen, maar valt helaas in handen van de keizerlijke troepen. Ze verstopt de plannen in de robot R2-D2 en stuurt hem op pad om hulp te halen.

Star Wars: Episode IV - A New Hope

R2-D2 komt terecht bij de jonge Luke Skywalker (Mark Hamill) die hulp gaat halen bij de mythische Jedi-ridder Obi-Wan Kenobi. Die huurt vervolgens smokkelaar Han Solo (Harrison Ford) in, die samen met zijn maat Chewbacca en Luke probeert Leia te bevrijden en het ruimtestation te vernietigen.

De laatste trilogie

Star Wars Episode IV - A New Hope (1977) is de eerste Star Wars-film die in de bioscopen te zien was. Twee vervolgfilms vervolmaakten de eerste trilogie. In 1999 startte de tweede trilogie, die chronologisch gezien plaatsvond voor de eerste. In 2015 verscheen deel VII, wat het begin was van de laatste trilogie die eindigde met het negende en laatste deel: Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker. De fans hoeven voorlopig niet bang te zijn dat het Star Wars-universum binnenkort zal eindigen. In rap tempo volgen series als The Mandalorian, The Book of Boba Fett en Obi-Wan Kenobi elkaar op om de Star Wars fans op hun wenken te bedienen. 

Meer over