Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back

Mark Hamill wordt een Jedi in Star Wars-film

Veronica - zondag 22 mei om 20:00

In Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back nemen Darth Vader en het Keizerrijk wraak voor de vernietiging van de Death Star.

In Star Wars: Episode IV - A New Hope weten Luke Skywalker en de andere rebellen de planetenvernietigende ruimtebasis Death Star te vernietigen. Daar is het Keizerrijk niet blij mee.

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back

Dat is nog zacht uitgedrukt. Darth Vader nemen op niet mis te verstane wijze wraak: op de ijsplaneet Hoth hakken de Keizerlijke legers de Rebellen in de pan.

Luke Skywalker (Mark Hamill) weet te ontsnappen. Hij gaat op zoek naar Yoda om zich op te laten leiden tot Jedi-meester.

Prinses Leia (Carrie Fisher) en Han Solo (Harrison Ford) zijn hun leven ondertussen niet zeker. Darth Vader doet er in The Empire Strikes Back alles aan om hen en de andere rebellen in handen te krijgen.

Frank Oz

Jedi-meester Yoda is een pop. En niet zomaar eentje: een Muppets-poppenspeler verzorgt zijn bewegingen en stem.

Producer George Lucas was onder de indruk van hoe hij dat deed. Hij vond zelfs dat Oz voor zijn werk in The Empire Strikes Back een Oscarnominatie voor beste mannelijke bijrol verdiende.

De producent gaf duizenden dollars uit aan een reclamecampagne om dat voor elkaar te krijgen. Zonder succes: de organisatie die de Oscarnominaties bepaalt vond dat een poppenspeler geen acteur was.

Lucas vond dat oneerlijk. En Frank Oz? Die maakte zich er helemaal niet druk om. 

Meer over