Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi

Kan Mark Hamill het alleen af in Star Wars: Episode VI?

Veronica - zondag 29 mei om 20:00

In Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi moet Luke Skywalker proberen om Han Solo te bevrijden uit het paleis van de levende blubberhoop Jabba the Hutt.

Toen George Lucas begon aan zijn Star Wars-reeks, stond hem geen simpel sf-actieverhaal voor ogen. Integendeel.

Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi

Lucas wilde een vervolg geven aan de westerns die hij in zijn jeugd had gezien. Een genre dat met de aftakeling van John Wayne en de Vietnamoorlog grotendeels ten onder was gegaan.

Het moest een positief epos worden, met de nadruk op de strijd tussen goed en kwaad.

De ridder met het lichtgevende zwaard die het kwaad moet overwinnen is ook in dit derde deel weer Luke Skywalker (Mark Hamill). In Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi keer krijgt hij geen hulp van Jedi-meesters Obi-Wan Kenobi en Yoda: hij moet op eigen kracht de strijd zien te winnen van Darth Vader, de duistere machthebber van het galactische Keizerrijk.

Dat levert, net als in de voorgaande delen, een groots ruimteavontuur met spectaculaire actiescènes op.

Warwick Davis

Warwick Davis maakte zijn acteerdebuut in Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi. Later speelde hij de hoofdrol in Willow en was hij professor Banning in de Harry Potter-films.

Op de set van Return of the Jedi moest Davis, die elf jaar oud was, het grootste deel van de dag in een Ewokpak rondlopen. Dat was behoorlijk warm.

Tegenspeelster Carrie Fisher maakte zich daarom ook zorgen om hem. Ze zorgde er steeds voor dat hij tussen de opnames door wat te eten en te drinken had.

Davis is haar daar dankbaar voor. Hij zei erover in een interview: “Ze was alles wat een elfjarige Ewok zich maar kon wensen.”

Meer over