Studio sport

Ronde 3: Schrijft Max Verstappen voor het eerst de Grand Prix van Australië op zijn naam?

NPO 1 - zondag 2 april om 18:37

© EPA / Ali Haider

Het Formule 1-circus verplaatst zich van het Midden-Oosten naar Australië. En dat betekent voor veel racefans dat ze vroeg de wekker moeten zetten om de sessies live te volgen dit weekend.

Na twee races staat het Red Bull-team er goed voor. In Bahrein en Jeddah eindigden Max Verstappen en Sergio Perez in een één-tweetje. De strijd ging eigenlijk steeds tussen de teamgenoten, want andere concurrenten waren ver te zoeken. Geen één team lukte het om Red Bull ook maar enigszins moeilijk te maken.

De vloek van Albert Park Circuit?

Alleen het Albert Park Circuit is toch een dingetje voor Max. Van al zijn overwinningen, wist hij nog nooit de Grand Prix van Australië op zijn naam te schrijven. Op dit circuit zijn het meestal Ferrari en Mercedes die de scepter zwaaien. Of wordt het toch Aston Martin met Fernando Alonso?

Alonso is namelijk de enige die het Max en Sergio lastig wist te maken en ook tweemaal het podium haalde.

Tijdens de race van vorig jaar ging alles mis voor Verstappen: na 38 ronden zette hij zijn bolide met problemen aan de kant en zag hij de overwinning naar Charles Leclerc gaan. Max is dus gemotiveerder dan ooit. Met vele kapers op de loer zou zomaar eens de spanning terug kunnen komen in het wereldkampioenschap.

‘Kijken wat we kunnen doen’

Max Verstappen blikt alvast vooruit op de race. “Ik kijk ernaar uit om weer naar Australië te gaan. Het is altijd leuk om daar te zijn en Melbourne een beetje mee te maken, al is het wat betreft het racen niet altijd zo leuk voor ons geweest. Het circuit is geweldig, met een paar erg snelle bochten, en het is een circuit dat ik erg leuk vind om op te rijden dus hopelijk kunnen we een mooie race hebben dit weekend.”

“Wij moeten gewoon doelgericht zijn en stabiele resultaten neerzetten. We hebben daar als team niet meer gewonnen sinds 2011, dus laten we kijken wat we kunnen doen.”

Oscar Piastri

De ogen zullen in Melbourne voornamelijk gericht zijn op iemand anders. Namelijk Oscar Piastri. Het Australische toptalent rijdt voor zijn thuispubliek en hij hoopt natuurlijk zijn eerste punten in de Formule 1 hier te halen.  

Al zal dat nog wel lastig worden in de huidige McLaren waar hij in rijdt. Ook zijn voorgangers Daniel Ricciardo en Mark Webber haalden nooit het podium in Melbourne. Zin heeft Oscar er in ieder geval wel in. "Ik ga er gewoon van genieten, hoe het ook afloopt.”

In totaal rijden de coureurs 58 rondes op de 5,303 km lange baan.

Tijdschema GP Australië 2023

Wegens het tijdsverschil met Melbourne van negen uur, worden de meeste sessies diep in de nacht en ’s ochtends vroeg gereden.

Vrijdag

Eerste vrije training: 03:30 - 04:30

Tweede vrije training: 07:00 - 08:00

Zaterdag

Derde vrije training: 03:30 - 04:30

Kwalificatie: 07:00 - 08:00

Zondag

Race: 07:00 - 09:00

Waar is de Grand Prix van Australië te bekijken?

Alle sessies zijn te zien op Viaplay en F1 TV PRO. De NOS en zendt de samenvatting na de race uit om 18:39 uur op NPO1. Ook is de samenvatting op Ziggo te bekijken. Of kijk hier via welke kanalen kun je alle races precies zien of beluisteren.

Meer over