Suffragette

Carey Mulligan strijdt voor gelijke rechten

NPO 2 - zaterdag 7 maart om 00:10

© 2015 Concorde Filmverleih GmbH / MKNS
In 1912 sluit wasvrouw Maud zich aan bij de strijd voor vrouwenkiesrecht. Ze groeit uit tot de woordvoerder van de suffragettes.

Londen, 1912. Maud (Carey Mulligan) is 24 en werkt al sinds haar zevende als wasvrouw in een fabriek. Min of meer bij toeval raakt Maud betrokken bij de suffragettes, de vrouwenbeweging die strijdt voor vrouwenstemrecht.

Suffragette

Aanvankelijk houdt ze zich op de achtergrond. Maar al snel treedt de welbespraakte en intelligente Maud steeds meer naar buiten.

Mauds man Sonny (Ben Wishaw) is daar niet blij mee: door al die protesten heeft Maud te weinig tijd voor haar gezin. Regisseur Sarah Gavron vertelt in Suffragette het verhaal van de vrouwenbeweging vanuit het perspectief van de (fictieve) ‘voetsoldaat’ Maud.

Bekende boegbeelden als Emmeline Pankhurst (gespeeld door Meryl Streep) komen daardoor minder duidelijk naar voren. Wel laat Gavron zo zien dat de suffragettes veel meer waren dan een beweging van geëngageerde vrouwen uit de upper class.

Helena Bonham Carter

Helena Bonham Carter speelt in Suffragette de rol van Edith Ellyn. Zij is een fictief personage, gebaseerd op de echte suffragettes Edith Garrud en Edith New.

Om zich in te leven in haar rol, kon Bonham Carter in haar familiegeschiedenis duiken. Haar overgrootvader H.H. Asquith was van 1908 tot 1916 premier van Groot-Brittannië. Hij was fel tegen de invoering van het vrouwenkiesrecht.

Meer over