Sunshine

Wanhopige expeditie naar de zon in sf-film Sunshine

Veronica - dinsdag 14 september om 22:50

Zeven astronauten en wetenschappers beginnen aan een lange ruimtereis in de sf-film Sunshine. Hun doel: de uitdovende zon weer aan de praat krijgen.

Het is 2057 en het gaat niet goed met de aarde. Dat komt door de zon: de straling van de ster wordt steeds zwakker.

Sunshine

Uiteindelijk, zo hebben wetenschappers berekend, zal de zon als er niets gebeurt helemaal uitdoven. Dat zou het einde betekenen van al het leven op aarde. Als de mensheid wil voortbestaan, zal er dus iets moeten gebeuren. En snel een beetje. In Sunshine reist een groep wetenschappers en astronauten aan boord van de Icarus II richting de zon. Aan boord hebben ze een kernbom zo groot als Manhattan. Met dat gevaarte moeten Ropert Capa (Cillian Murphy) en zijn collega's de zon een duwtje in de rug geven. De bom moet de zon genoeg energie geven om voorlopig vrolijk door te blijven schijnen.

Danny Boyle

De reis verloopt in het begin nog voorspoedig. Daar komt al snel verandering in. Hoe dichter de Icarus II bij de zon komt, hoe lastiger het wordt. De bemanningsleden hebben moeite met de isolatie en de lengte van de reis. En dan is daar ineens een SOS-signaal van de verloren gewaande Icarus I. Zouden hun voorgangers nog leven? Sunshine is een film van Trainspotting-regisseur Danny Boyle. Hij bereidde zichzelf en zijn cast grondig voor op de opnamen. Boyle liet alle acteurs ruimtevaarttraining ondergaan. Ook leerden de acteurs diepzeeduiken. Verder nam de regisseur zijn cast mee op een rondleiding door een onderzeeër. Zo wilde hij laten zien hoe het leven is om te leven in een dergelijke krappe ruimte en wat dat met een mens kan doen.

Meer over