Taxi Driver

Robert De Niro draait door in misdaadfilm Taxi Driver

Ons - woensdag 17 april om 21:03

© Columbia Pictures Corporation
Taxi Driver is een klassieker over een Vietnamveteraan die als taxichauffeur in New York werkt. Door alle ellende die dagelijks ziet, draait hij langzaam maar zeker door.

Travis Bickle (Robert De Niro) lijdt aan slapeloosheid. Omdat hij 's nachts toch wakker is, werkt hij als taxichauffeur in New York.

Taxi Driver

Elke nacht rijdt hij door de slechte buurten van New York. Het lukt hem maar niet zijn draai te vinden. Hij veracht het 'tuig' dat de stad bevolkt: elke nacht ziet hij in de slechte buurten van de stad pooiers, hoeren en drugsdealers aan het werk. Al zijn pogingen tot menselijk contact mislukken jammerlijk. Travis' frustratie hierover loopt uiteindelijk zelfs zo hoog op dat hij zichzelf niet meer in de hand heeft.

Taxi Driver draait dus vooral om eenzaamheid en onmacht. Het is een hoogtepunt in Scorseses toch al indrukwekkende oeuvre en een absolute klassieker.

Robert De Niro

Om zich voor te bereiden op zijn rol in Taxi Driver werkte Robert De Niro ook echt als taxichauffeur. Een maand lang maakte hij, net als Travis Bickle, werkdagen van vijftien uur in een New Yorkse yellow cab. Ook deed hij onderzoek naar psychische aandoeningen. En dat was nog niet alles.

Toen hij in Itaië was voor de opnames van Novecento bezocht hij daar een Amerikaanse legerbasis. Daar sprak hij met militairen uit het Midwesten van de VS om zich hun accent eigen te maken. Het resultaat mocht er wezen: De Niro werd genomineerd voor de Oscar voor beste acteur. 

Meer over