Terug in Irak

Journalist Tom Kleijn sluit zijn driedelige serie Terug in Irak af

NPO 2 - maandag 20 maart om 22:18

© https://pers.ntr.nl/
Als deze laatste aflevering van Terug in Irak uitgezonden wordt, is het precies twintig jaar geleden dat de oorlog in Irak uitbrak. De nieuwe generatie Irakezen wil vooruit. Ze eisen dat de regering verantwoording aflegt voor hun beleid.

Op 20 maart 2023 - de dag dat deze aflevering op NPO2 te zien zal zijn - is het precies twintig jaar geleden dat de oorlog in Irak begon. Een omstreden oorlog die dictator Saddam Hussein weliswaar ten val bracht, maar die daarna grote instabiliteit veroorzaakte, met een burgeroorlog en veel geweld tot gevolg.

Terug in Irak

In deze slotaflevering zit ook gelijk een Nederlands tintje. Net op het moment dat het land namelijk dacht weer te kunnen streven naar stabiliteit, was daar ineens een Nederlandse vliegtuigbom in Hawija die voor een ongekende tragedie zorgde. De bewoners van dit district hopen dan ook nog altijd op genoegdoening van Nederland.

En verder demonstreert de nieuwe generatie Irakezen voor een betere toekomst en voor een regering die verantwoording aflegt voor wat het doet, zodat Irak eindelijk vooruit kan. 

Meer over