Terugkijk-tip: finale Heel Holland Bakt

Menno de Koning heeft Heel Holland bakt 2014 gewonnen. De finale was een klapper, want alle kandidaten moesten een kiekeboetaart maken: een taart met een verrassende binnenkant. 

De finale van het populaire bakprogramma ging tussen Menno, Beth en Anouk die bijzonder aan elkaar gewaagd bleken.

Heel Holland Bakt

Het eerste onderdeel was zoals altijd de signatuuropdracht. Presentatrice Martine Bijl onthulde dat er een charlotte taart gemaakt moest worden, een baksel bekend om haar rand van lange vingers die óók zelf gemaakt moesten worden.

Menno

Menno ging voor een cheesecake vulling, Anouk koos voor de klassieke variant en bij Beth bleken de lange vingers vooral dikke vingers, waardoor de aardbeicreatie van de Britse deelneemster deed denken aan het monumentale Stonehenge. Toch prezen juryleden Robert van Beckhoven en Janny van der Heijden de smaak van haar baksel.

Petit Four paniek 

Deel twee van de finale was de technische opdracht. Ditmaal kreeg het trio slechts een uur de tijd om maar liefst vijftien petit fourtjes te bakken, die elke één letter kregen van de programmatitel Heel Holland Bakt. Het bleek een drama, zeker omdat de kandidaten niet wisten dat een échte petit four uit vier laagjes bestaat. Uiteindelijk oordeelde de jury dat Menno het beste was, terwijl Beth wederom op de derde en laatste plaats eindigde. 

Kiekeboe kanshebbers

De derde en laatste opdracht was de drie uur durende Kiekeboe-taart. Een bijzonder baksel met een verrassing: zodra het mes er in gaat, moet een totaal andere vulling, kleuring of textuur tevoorschijnkomen als de verrassing waar de creatie haar naam aan dankt.

Menno

Menno, fan van superhelden, ging voor de Marvel Comics held Captain America en bakte zijn schild die van binnen gekleurd was als de Amerikaanse vlag. De half-Engelse Beth koos op haar beurt voor de Britse vlag en criminologe Anouk besloot haar vulling te veranderen in de Afrikaanse savanne, compleet met ondergaande zon en giraffe.

Finale

Tijdens het bakproces liet Anouk haar topping echter aanbranden, al wist ze het geheel 't laatste moment met een chocolade ganache te redden. De jury was over iedereen complimenteus en ook oud-kandidaten én familieleden waren vol lof zodra ze de creaties proefden. Toch was het uiteindelijk Menno die door Martine Bijl als winnaar van dit seizoen werd uitgeroepen.

Bekijk de finale van Heel Holland Bakt hier terug.

Meer over:

Reageren