The 355

Vrouwelijke spionnen proberen de wereld te redden in The 355

Veronica - woensdag 22 november om 20:26

© Universal Pictures
Vrouwelijke spionnen slaan in The 355 de handen ineen om de wereld te redden van een vent met levensgevaarlijke plannen.

Vrouwen zijn – in spionagefilms – meestal een collega van de mannelijke held, of diens verleidelijke tegenstander. Soms assisteert ze hem, of leidt ze al flirtend een schurk af zodat de redder in nood met de eer kan gaan strijken.

The 355

In The 355 – de titel verwijst naar een anonieme Amerikaanse spionne die tijdens de Amerikaanse Revolutie in de 18e eeuw actief was – zijn het vrouwen die de leiding nemen in het redden van de wereld. Eindelijk.

Vrouwen van verschillende, internationale geheime diensten moeten samenwerken om de wereld te redden van groot onheil: een machtige schurk met snode plannen. Het duurt even voor deze stoere chicks elkaar durven te vertrouwen. In de schimmige wereld van inlichtingendiensten kan iedereen een geheime agenda hebben.

Girl power

Heel nieuw is zo’n actiethriller met het idee van een schurk die de wereld aan gort wil knallen niet. Voorgangers als James Bond, Jason Bourne en Ethan Hunt (Mission: Impossible) moesten ook al met zulke snoodaards afrekenen. Toch is het fijn om te zien dat vrouwen als het erop aankomt net zo slim, snel, sterk en genadeloos zijn als hun mannelijke collega's. Dat ‘serieuze’ actrices als Chastain, Kruger, Cruz en Nyong’o de hoofdrollen spelen in The 355 is een plus.

Jessica Chastain

Jessica Chastain speelt tegenwoordig voornamelijk hoofdrollen zoals in The 355. In het begin van haar carrière had ze de rollen niet altijd voor het oprapen.  Ondanks dat ze geschoold de prestigieuze toneelopleiding van Juilliard heeft gevolgd, moest ze relatief lang wachten op haar acteerdebuut op beeld. Dat gebeurde in 2004, toen ze op 27-jarige leeftijd in ER te zien was. Haar speelfilmdebuut duurde daarna nog een tijdje. Dat was Jolene uit 2008.

Inmiddels heeft ze vele titels op haar naam staan e?n sleepte ze drie Oscarnominaties in de wacht. In 2022 mocht ze het beeldje mee naar huis nemen voor haar hoofdrol in The Eyes of Tammy Faye.

Meer over