The Barefoot Emperor

De keizer die geen keizer wil zijn in The Barefoot Emperor

CANV - woensdag 9 maart om 00:43

© http://www.betv.be/press
In de komedie The Barefoot Emperor wordt de koning van België tegen zijn zin keizer van een nieuw Europa.

In 2016 maakte het Belgisch-Amerikaanse regisseursduo Peter Brosens en Jessica Woodworth de komedie King of the Belgians; een roadmovie waarin de koning van België na een staatsbezoek op eigen houtje thuis probeert te komen.

The Barefoot Emperor

The Barefoot Emperor is het vervolg op die film. Koning Nicolaas III (Peter Van den Begin) is dit keer in Sarajevo. 

Door een ongelukje bij het naspelen van de aanslag op Frans-Ferdinand raakt hij gewond. Als hij weer bijkomt, ligt de koning in een sanatorium in Kroatië.

Terwijl hij daar herstelt van zijn verwondingen ziet hij dat het niet goed gaat met Europa. Extreemrechts heeft de macht overgenomen, de EU bestaat niet meer en ook België is verleden tijd.

Dr. Ilse von Stroheim (Geraldine Chaplin) is de drijvende kracht achter dit alles. Ze ziet in de laatste koning van België de ideale kandidaat om de eerste keizer van haar ‘Nova Europa’ te worden.

Maar ziet Nicolaas III dat wel zitten?

Peter Brosens

Regisseur Peter Brosens vertelde aan de Filmkrant dat het eerst helemaal niet de bedoeling was om een vervolg op King of the Belgians te maken. Tijdens een vakantie op het Kroatische eiland Brijuni kwam het idee voor The Barefoot Emperor bovendrijven.

“Toen we er aankwamen had ik meteen het gevoel dat het bijzonder was. Dit Nationaal Park waar niemand woont leek wel een filmset. Tijdens de drie dagen dat we in het enige hotel verbleven, kreeg het concept vorm. Een tweede hefboom was de Sarajevo-scène die we filmden voor King of the Belgians maar schrapten omdat ze daar niet werkte.”

Meer over