The BFG

Steven Spielberg verfilmt Roald Dahls The BFG

SBS 6 - zaterdag 31 december om 12:56

© Unit
Op een avond ontvoert een reus Sophie uit het weeshuis waar ze woont. Gelukkig voor Sophie is The BFG niet gemeen. Hij is juist heel vriendelijk.

Het mag een wonder heten dat het tot 2016 heeft geduurd voordat Steven Spielberg een verhaal van Roald Dahl verfilmde. De schrijver en de regisseur zijn allebei zo goed in het creëren van (fantasie)werelden, dat ze voor elkaar gemaakt lijken. 

The BFG

Met The BFG laat Spielberg zien dat hij zich thuis voelt in Dahls wereld. Zijn verfilming van De GVR (De grote vriendelijke reus) zindert van de visuele vondsten, woordspelingen en de verwondering over de wereld van Roald Dahl.

Dankzij moderne animatietechnieken gaat de reus uit de titel (Mark Rylance) naadloos op in de ‘echte’ wereld. Zijn vriendschap met weesmeisje Sophie (Ruby Barnhill) is, net als in het boek, hartverwarmend.

Hoogtepunt van de film is wanneer Sophie en de reus op dromenjacht gaan. Spielberg tovert die scène om tot een visueel feestje, een droom om naar te kijken.

Steven Spielberg

Steven Spielberg was al 25 jaar bezig om De GVR te verfilmen. Toen het eindelijk zover was, wilde hij graag dat Gene Wilder een rol in de film zou spelen.

De acteur, die in 1971 schitterde als Willy Wonka in Roald Dahl-verfilming Willy Wonka & the Chocolate Factory, bedankte voor de eer. Gene Wilder overleed op 29 augustus 2016, een maand na de première van The BFG.

Meer over