The Big Short

Economische crisis? Ryan Gosling legt het uit in The big short

NET 5 - vrijdag 22 oktober om 20:30

The Big Short vertelt het verhaal van de economische crisis die in 2008 begon en wereldwijd jarenlang nadreunde. Dat klinkt misschien saai, maar topacteurs als Ryan Gosling en Brad Pitt zorgen ervoor dat dat niet zo is.

Een economische crisis is niet direct een sexy onderwerp voor een film. Zeker niet als de regisseur van die film aan de kijker wil uitleggen hoe die crisis is ontstaan. En toch is The Big Short geen moment saai. De film lijkt nergens op die suffe economielessen van de middelbare school.

The Big Short

Regisseur Adam McKay (bekend van de Anchorman-films) vertelt het verhaal van de crisis aan de hand van een aantal mensen die de problemen zagen aankomen. Ze speelden daar ieder op hun eigen manier op in en zo werden ze allemaal schatrijk, terwijl de rest van de wereld alleen maar geld verloor.

Een van die mannen is de gladde beurshandelaar Jared Vennett (Ryan Gosling), die de verhalen van de rest vakkundig aan elkaar praat.

Brad Pitt

Christian Bale speelt Michael Burry, een voormalig arts met autistische trekjes die als eerste doorheeft dat de Amerikaanse huizenmarkt op instorten staat. Via Vennett en een paar andere schijven krijgen ook Mark Baum (Steve Carell) en Ben Rickert (Brad Pitt) in de gaten wat er aan de hand is.

The Big Short is een verfilming van het boek dat Michael Lewis over de crisis schreef. Pers en publiek waren lyrisch over de film, die vijf Oscarnominaties in de wacht sleepte. Adam McKay en Charles Randolph gingen naar huis met de Oscar voor beste scenario. 

Meer over