The Blakcklist: interview met James Spader

11 januari 2016 15:46 | kijktips | Door Televizier

James Spader (55) kruipt voor het derde seizoen van The Blacklist opnieuw in de huid van de onpeilbare crimineel Raymond ‘Red’ Reddington. Televizier sprak met de acteur.

Wat maakt het spelen van Raymond Reddington zo leuk?

„Als acteur schipper ik constant tussen Raymonds duistere kant en zijn charmante voor­komen. Net als de kijker kom ik steeds meer te weten over zijn persoonlijke achtergrond. In seizoen 1 en 2 doken er al een hoop figuren uit zijn verleden op. Dat zal ook in de derde reeks zo zijn.”

The Blacklist ziet eruit als een arbeidsintensieve serie.

„Dat kun je wel zeggen. Ik vergelijk het werk met een marathon: het is een slijtageslag die een groot
uithoudingsvermogen vergt. In de praktijk ben ik zeven dagen per week met deze serie bezig. Ik klaag niet, maar de keerzijde is wel dat het mijn privéleven volledig opslokt. Sociale contacten heb ik nauwelijks, bellen doe ik alleen met de scriptschrijvers. Tijdens het draaien bestaat mijn leven uit werken, eten en slapen. In mijn vrije tijd geniet ik van mijn eigen kookkunsten, een goed glas wijn en een boek.”

The Blacklist bevat nogal wat actiescènes. Hoe bereidt u zich daarop voor?

„Nou, ik hoef nauwelijks halsbrekende toeren uit te halen. Ik kan alleen maar zeggen dat ik elke scène op dezelfde manier benader. Voor een acteur is het belangrijk om de boodschap over te brengen. Als je te veel bezig bent met randzaken, gaat dat ten koste van het verhaal.”

Hoe is de sfeer op de set?

„Er hangt een uitermate professio­nele sfeer en daar voelt iedereen zich prettig bij. Persoonlijk heb ik geen behoefte aan vriendschappelijke relaties met collega’s en dat geldt ook voor de anderen. Vergelijk het met Raymond en Elizabeth (Keen, tegenspeelster) in The Blacklist. Hoewel ze soms erg close zijn, is hun relatie vooral functioneel. Zo benader ik mijn collega’s ook: we weten wat we aan elkaar hebben en dat betaalt zich uit.”

Wat zou u jonge acteertalenten adviseren?

„Denk goed na over wat je doet en ga zorgvuldig met je geld om. Ik heb ondervonden dat het erg moeilijk is om te slagen in dit vak. Als beginnend acteur had ik allerlei bijbaantjes om mezelf te onderhouden. Zo werkte ik een tijd in het vleestransport, waarvoor de wekker  al om 4.00 uur ’s nachts ging. Daar moet ik nu echt niet meer aan denken. Daarom ben ik ook elke dag dankbaar voor mijn succes.”

Wat staat ons te wachten in het derde seizoen?
Het derde seizoen van The Blacklist begint met een dubbele aflevering. Liz Keen (Megan Boone) en Raymond 'Red' Reddington zijn daarin nog steeds op de vlucht voor de FBI. Reds bodyguard Dembe krijgt intussen te maken met iemand die zijn toekomst ernstig kan bedreigen. En dan duikt ex-crimineel Red dit seizoen van de misdaadserie ook dieper in zijn duistere verleden, vertelt zijn vertolker James Spader. 'Het leuke van deze serie is dat je continu op het verkeerde been gezet wordt.' Spader legt uit dat het ook voor hem iedere keer weer een verrassing is als hij het script leest. 'Ook als acteur kom ik steeds meer te weten over Red. In seizoen 1 en 2 kwamen er al diverse schimmen uit zijn verleden tevoorschijn. Dat zal ook in de nieuwe reeks het geval zijn.'

The Blacklist - iedere maandag 20.30 ? RTL 5

Meer over