The Dark Knight

Heath Ledger jaagt iedereen de stuipen op het lijf als Joker in The Dark Knight

Veronica - dinsdag 23 januari om 20:26

© Turner
In dit vervolg op Batman Begins neemt vleermuisman Bruce Wayne het op tegen een geduchte vijand: de doorgedraaide gek Joker.

In 1989 speelde Jack Nicholson de rol van superschurk The Joker in Batman. Bijna twintig jaar lang zou hij daarmee te boek staan als de ultieme Batman-schurk.

The Dark Knight

In 2008 nam Heath Ledger het schurkenstokje van Nicholson over. En hoe: was Nicholson nog best eng als The Joker, Ledger is in The Dark Knight ronduit angstaanjagend.

The Joker wil totale chaos creëren in Gotham City. Hij slaagt daar vrij goed in. Met een reeks sadistische aanslagen zet hij de metropool in no-time op zijn kop.

De politie zit met de handen in het haar. Commissaris Gordon (Gary Oldman) en zijn manschappen kunnen The Joker niet stoppen.

Misschien dat Batman (Christian Bale) het wel voor elkaar krijgt?

Heath Ledger

Voor zijn legendarische vertolking van The Joker trok Heath Ledger zich zes weken terug in een motelkamer. In die tijd dook hij diep in de geest van zijn personage, zodat hij The Joker van haver tot gort kende.

Ieder gebaartje, iedere tic, zelfs zijn stemgeluid en de maniakale lach: Ledger bereidde alles tot in de puntjes voor.

De intensieve voorbereiding op The Dark Knight (en op I'm Not There, de film waarin hij daarvoor speelde) leverde Ledger niet alleen erkenning als acteur op. Hij kampte daarna ook met ernstige slaapproblemen.

Om toch in slaap te komen, begon de acteur slaappillen te gebruiken. Dat zou hem uiteindelijk fataal worden: op 22 januari 2008 overleed hij aan een overdosis slaappillen en pijnstillers.

Meer over