The Debt

Israëlische klopjacht op nazi van start in The Debt

NET 5 - vrijdag 5 april om 20:30

© Universal Pictures
The Debt belicht de jacht van drie Israëlische geheim agenten op de meedogenloze nazi Dieter Vogel in 1965. Nu, in 1997, krijgen ze schokkend nieuws te horen en blikken ze terug op de gevaarlijke operatie.

De spannende thriller The Debt volgt de gepensioneerde Israëlische geheim agenten Rachel (Helen Mirren), Stefan (Tom Wilkinson) en David (Ciarán Hinds).

The Debt

Deze drie voormalige Mossad-agenten wisten in 1965 de Duitse oorlogsmisdadiger Dieter Vogel op te sporen en te doden. Althans, zo is het in de boeken gegaan.

Nu, zo’n dertig jaar later, krijgen de drie ex-agenten de schok van hun leven als ze opnieuw worden geconfronteerd met de heftige zaak. Iemand beweert de betreffende oud-nazi te zijn. De klopjacht destijds vormde al een enorm risico en vergde veel van Rachel, Stefan en David. Met een terugblik op de nazi-operatie en de angst in het heden, laat The Debt de kijker op het puntje van zijn stoel zitten.

Jozef Mengele

The Debt is gebaseerd op het leven van Josef Mengele. Deze dokter was een van de beruchtste nazi’s. Hij voerde in het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau verschrikkelijke medische experimenten uit. De Israëlische geheime dienst kreeg hem na de oorlog niet te pakken.

Hij vluchtte en stierf uiteindelijk in 1979 in Brazilië. The Debt geeft een verrassende kijk op hoe alles misschien zou zijn gelopen als Mengele wel in de kraag was gevat.

Meer over