The Descendants

George Clooney wil de band met zijn dochters verbeteren in The Descendants

NET 5 - donderdag 13 juni om 20:30

© 20th Century Fox.
Matt King (George Clooney) zit in de film The Descendants in een lastig parket. Zijn vrouw is na een bootongeluk in een coma geraakt. Hierdoor draagt hij nu de zorg voor hun twee dochters.

Zeven jaar na Sideways bewees regisseur Alexander Payne met The Descendants opnieuw dat hij een meester is in menselijke komedies waarin tragiek en humor dicht naast elkaar liggen.

The Descendants

Zijn nuchtere benadering zorgt er ook nu weer voor dat een potentieel soapachtig verhaal toch geloofwaardig blijft. George Clooney speelt in The Descendants een van zijn beste rollen als de op Hawaï wonende Matt King, een man van middelbare leeftijd die weinig tijd aan zijn gezin besteedt. Tot zijn vrouw Elizabeth door een ongeluk in coma raakt. Plotseling moet Matt in zijn eentje voor hun dochters Alexandra (Shailene Woodley) en Scottie (Amara Miller) zorgen.

Alsof dat niet lastig genoeg is, vertelt Alexandra hem dan ook nog dat Elizabeth voor het ongeluk vreemdging en van Matt wilde scheiden. De gevolgen van al die ontwikkelingen verpakt Payne in een eigenzinnige, sympathieke tragikomedie.

George Clooney

George Clooney wilde de hoofdrol in The Descendants graag spelen omdat het een ander soort rol is dan hij vaak speelt. Meestal hebben zijn personages zaakjes op orde, maar Matt King heeft dat duidelijk niet. Het bleek een goede keuze van Clooney: hij werd geprezen om zijn rol en won vele prijzen, waaronder een Golden Globe. De Oscar mocht hij helaas niet mee naar huis nemen.

De film won wel een Oscar voor het beste bewerkte scenario, dezelfde prijs die Alexander Payne zeven jaar eerder ook won voor Sideways.

Meer over