The Dictator

Sacha Baron Cohen is een dictator in The Dictator

Spike - maandag 25 april om 20:30

Een Arabische dictator is in New York om een toespraak te houden voor de VN. Het loopt even anders: The Dictator wordt ontvoerd.

De Britse komiek Sacha Baron Cohen is goed met typetjes. Hij werd beroemd als neprapper Ali G en scoorde een bioscoophit als de Kazachstaanse journalist Borat. Ook als de Oostenrijkse modejournalist Brüno deed hij het niet slecht.

The Dictator

Zijn volgende typetje? In The Dictator speelt hij Aladeen, de dictator van het fictieve land Wadiya.

Hij komt naar New York om een toespraak te houden voor de Verenigde Naties. Ook wil de VN hem graag ondervragen over de kernwapens die Wadiya heeft.

Zover komt het niet. Voor hij bij het VN-gebouw aankomt, wordt de dictator ontvoerd.

Zijn ontvoerder scheert diens kenmerkende baard af. Ondertussen vertelt een dubbelganger van Aladeen tegen de leden van de VN dat Wadiya een democratie zal worden.

Aladeen slaagt erin te ontsnappen. Zonder baard en zonder land moet hij proberen zijn schrikbewind te redden.

Sacha Baron Cohen

Bij wijze van promotiestunt voor The Dictator ging Sacha Baron Cohen in februari 2012 verkleed als Aladeen naar de uitreiking van de Oscars.

Hij droeg een urn bij zich. Tijdens een interview op de rode loper vertelde Aladeen aan Ryan Seacrest dat daarin de as van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-il zat.

Even later gooide hij – zogenaamd per ongeluk – de urn leeg over Seacrests smoking. De organisator van de Academy Awards was niet gecharmeerd van die grap.

Cohen kwam dat jaar niet verder dan de rode loper. De Oscaruitreiking, en dus ook de beruchte feestjes erna, gingen aan zijn neus voorbij.

Meer over