The Favourite

Koningin Olivia Colman heeft de touwtjes niet goed in handen in The Favourite

Viaplay TV - dinsdag 26 maart om 20:30

© redactioneel.s3-eu-west-1.amazonaws.com/images
Geweldige kostuumfilm over machtspelletjes, oorlogsvoering, verveling en eendenraces aan het hof van de labiele koningin Anne.

De Griekse regisseur Yorgos Lanthimos brak internationaal door met Dogtooth. Daarna vestigde hij zijn naam met The Lobster en The Killing of a Sacred Deer, stuk voor stuk absurdistische, zwart-komische films.

The Favourite

Met The Favourite waagt hij zich op volstrekt eigen wijze aan een kostuumdrama. De cameravoering verraadt dat al: Lanthimos kiest voor gekke invalshoeken en licht vertekende perspectieven.

Dat past goed bij het verhaal over de Engelse koningin Anne (Olivia Colman). Zij is in zo goed als alles afhankelijk van haar vertrouweling, lady Sarah (Rachel Weisz).

De komst van Sarahs nicht Abigail (Emma Stone) drijft een wig in die verhouding.

De weelderige decors en kostuums zijn typisch voor het genre, de absurdistische ondertoon in het verhaal geeft de film nét die extra twist.

The Favourite was genomineerd voor tien Oscars. Alleen Olivia Colman wist haar nominatie te verzilveren.

Emma Stone

Emma Stone twijfelde toen ze een rol aangeboden kreeg in The Favourite, omdat ze eerst dacht dat Abigail een slachtofferrol zou hebben in de film. Na het lezen van het script wilde de actrice de rol maar wat graag hebben.

Daar heeft ze geen spijt van gekregen. Niet alleen leverde de rol haar haar derde Oscarnominatie op, ook hield ze er een samenwerkingsverband met Yorgos Lanthimos aan over.

Ze hebben nu samengewerkt aan de korte film Vlihi en de surrealistische film Poor Things. Voor de laatstgenoemde won ze dit jaar haar tweede Oscar. De film is nog te zien in de filmhuizen.

Ook nu zijn ze nog niet klaar met hun samenwerking: later dit jaar zal naar alle waarschijnlijkheid de anthologiefilm Kinds of Kindness uitkomen. Daarna staat een remake van de Zuid-Koreaanse komedie Save the Green Planet! op de planning.

Meer over