The Golden Compass

Dakota Blue Richards beleeft avonturen in een parallel universum

Veronica - donderdag 24 maart om 22:35

© Turner
Een magisch gouden kompas brengt Lyra naar een parallelle wereld vol bijzondere mensen en wezens. Van eigenzinnige wetenschappers tot een pratende ijsbeer en vliegende heksen.

Wanneer haar beste vriendje Roger verdwijnt, gaat weesmeisje Lyra (Dakota Blue Richards) naar hem op zoek. Zo komt ze terecht in een paramallelle wereld.

The Golden Compass

In dit universum ontmoet ze allerlei bijzondere mensen en wezens. Van eigenzinnige wetenschappers tot een pratende ijsbeer en vliegende heksen.

Ze komt erachter dat de even mysterieuze als meedogenloze Magisterium hier de macht heeft. Van haar oom (Daniel Craig) krijgt Lyra in The Golden Compass een gouden kompas, een magisch apparaat dat niets anders doet dan de waarheid vertellen.

Ze ontdekt al snel dat het Magisterium iets te maken heeft met de verdwijning van Roger én vele andere kinderen. Haar zoektocht eindigt in een strijd waarin ze probeert de wereld te redden.

Special effects

The Golden Compass is gebaseerd op Northern lights, het eerste boek uit de trilogie His dark materials van de Britse auteur Philip Pullman. Het is een prachtig vormgegeven verfilming, met fraaie special effects en een sterke cast (onder anderen Nicole Kidman en Daniel Craig). 

The Golden Compass won dan ook de Oscar voor beste visuele effecten. Vooral de scènes op de ijsvlakten zijn meesterlijk in beeld gebracht.

Meer over