The Good Shepherd

The Good Shepherd: De wereldwijde invloed van de CIA

Matt Damon speelt een van de grondleggers van de CIA. Via flashbacks zien we door zijn ogen alle belangrijke historische gebeurtenissen.

Robert De Niro maakte een film waarin de geschiedenis van de Amerikaanse geheime dienst CIA centraal staat.

The Good Shepherd

The Good Shepherd draait om Edward Wilson (Matt Damon), directeur van de geheime dienst. Na de mislukte invasie op Cuba in 1961 vermoedt hij dat er een verrader in hun midden is en hij start een uitgebreid onderzoek. Intussen wordt via flashbacks duidelijk hoe deze Edward, door een oprecht en standvastig geloof in de Amerikaanse normen en waarden, het tot hoofd van de CIA heeft geschopt. Door zijn ogen passeren historische gebeurtenissen als de Koude Oorlog, WO II en de Cuba-crisis de revue.

Intelligente thriller

De met dit onderwerp te verwachten James Bond-achtige actie blijft uit, in plaats daarvan maakte De Niro (zelf ook in een bijrol te zien) een intelligente en actuele thriller over de pioniersjaren van de CIA en de wereldwijde invloed van deze organisatie.

Vuile handen

Bijzonder aan The Good Shepherd is dat het door Matt Damon gespeelde personage is gebaseerd op CIA-grondlegger Angleton. Toch kozen de makers ervoor om er geen biografie van te maken en de man zelfs een andere naam te geven.

In The Good Shepherd heeft Damons personage ook vuile handen. Dat kan ook niet anders, vindt de acteur. “Mensen doen dingen voor de goede zaak en met idealistische motieven, maar de wereld zit soms moeilijk in elkaar", vertelt hij tegen Londonnet.com. "Dan denken ze dat ze doen wat goed is, maar vanuit een ander oogpunt gedragen ze zich barbaars en gestoord. Mijn taak is om te begrijpen waarom mijn personage deed wat hij deed.”

 

Meer over:

Reageren